Zero Parallax

De valde att bosätta sig i Åre och starta hightechföretaget Zero Parallax. Vygantas Kirejevas och hans fru Gajane Kalatshjan från Estland respektive Litauen flyttade hit på nyårsaftonen 2015 och sedan augusti förra året arbetar de, tillsammans med kollegan Edmundas Balciunas, med sitt nya optiska patent.

– Deras idé kommer att förändra hela multi-mediavärlden. De har löst gåtan om hur man klarar att göra en bild från flera linser. Det säger Rikard Ahlstrand, som är en av dem som gått in som partner och aktivt arbetar med affärsutvecklingen i Sverige.

Vygantas Kirejevas driver sedan tidigare ett företag där han utvecklat högteknologiska produkter. Teamet bakom idén har under flera år arbetat med virtuella utbildningsproduktioner för planetarier. Problemet att få perfekt kvalitet har dock

alltid varit ”parallax error” mellan linserna. Det har gjorts många försök att lösa problemet med programvaror, men det kan bara justeras till viss del. Vygantas och hans medarbetare bestämde sig för att lösa problemet en gång för alla och sex månader senare hade man kommit på en lösning som kunde patenteras.

– Nu har vi kommit halvvägs med en prototyp och kommer att vara färdiga för en licensiering innan året är slut. Vi kommer att fortsätta våra diskussioner med Sony och Samsung, som redan uttryckt intresse för teknologin. Förhoppningsvis får vi ett samarbetsavtal med något av företagen. Vår ambition är att lansera en kamera som kommer att revolutionera branschen och göra det enkelt och tillgäng-ligt för alla som vill produ cera virtuellt material, från

Youtube till TV-bolag, förklarar Vygantas.

Att det blev just Åre, var en kombination av olika saker. Dels arbetar man sedan tidigare med teknologi för bland annat gruvindustrin. Därför var Sverige ett logiskt val. Dels är Rikard Ahlstrand bosatt i Åre och man bör jade därför titta på möjligheterna att starta upp här.

– Vi behöver inte vara i Stockholm, dessutom är det ganska trångt där. I den här regionen finns en utmärkt entreprenörsmiljö, med stöd från Business Incubator i Östersund och närhet till det högrankade teknisk-naturvetenskapliga universitetet i Trondheim, konstaterar Vygantas.

Parallax error

Parallax error uppstår, enkelt förklarat, när bilder tas med fler linser. Det sker en för-skjutning av bilderna. Parallax är också ett problem när flera bilder ska sammanfogas, exempelvis till panoramabilder.

Zero Parallax har hittat lösningen för hur film- och bildproduktion utan parallax error kan bli möjlig.

Företag: Zero Parallax
Idébärare: Vygantas Kirejevas
Related Projects
Vill du kontakta oss?